Luštěniny
27. 12. 2013
Fazole
- jeden z nejlepších zdrojů vlákniny na zemi - vláknina souvisí s nižším rizikem rakoviny, diabetu a obezity
- denní dávka vlákniny 30 až 35g
- fazole snižují cholesterol až o 10% za pouhých šest týdnů,
jsou nejlepším regulátorem krevního cukru - konzumace běžných fazolí či čočky výrazně snižuje výskyt rakoviny prsu u žen (až o 24 procent)
- fytochemická látka ve fazolích - diosgenin - inhibuje dělení rakovinných buněk
- fytochemické látky jako saponiny (inhibují dělení rakovinných buněk a zpomalují růst nádorů), inhibitory proteázy (zpomalují dělení rakovinných buněk) a kyseliny fytová (významně zpomaluje progresi nádorů)
- plné antioxidantů, mají vysoký obsah kyseliny listové (adzuki, čočka a fazole pinto) = velký přínos pro naše srdce
- obsahují hořčík, železo, zinek, draslík a v červených fazolích molybden, důležitý minerál, podporující funkci enzym
- dobrý zdroj bílkovin, obvykle obsahují 15g na jeden šálek
- neobsahují žádné steroidy, hormony či antibiotika oproti komerčním živočišným zdrojům bílkovin
Cizrna
- obsahuje 12,5g vlákniny na jeden šálek = významný pozitivní vliv na lidské zdraví
- rozpustná vláknina dokáže snižovat hladinu cholesterolu a zpomalovat vstřebávání cukru - vhodná pro diabetiky i pro osoby s metabolickým syndromem
- nejdůležitějším doplňkem stravy při snaze o zhubnutí je právě vláknina
- cizrna obsahuje vápník a hořčík ve skvělém poměru 1:1, slušné množství folátů, spoustu srdci prospěšného draslíku a silný antioxidační minerál selen
Zelený hrášek
- obsahuje vitamíny A a K, vlákninu a rostlinné bílkoviny
- vitamín K pomáhá ukotvit vápník v těch částech kostí, kde jej potřebujeme
- sušený hrách se hodí k přípravě kaší, polévek a k zahuštění pokrmů
Čočka
- líší se od fazolí tím, že neobsahuje síru a tudíž nenadýmá
- pomáhá léčit vysoký cholesterol a vysoký krevní cukr
- je plná vlákniny - zejména vlákniny rozpustné - napomáhá regulovat hladinu krevního cukru tak, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí vstup cukrů do krevního oběhu = má nízkou glykemickou nálož
- šálek čočky obsahuje 18g bílkovin, dodá 37% DDD železa a 49% DDD manganu, důležitého stopového minerálu, který má zásadní význam pro růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a optimální metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu.