Maso, drůbež a vejce
28. 12. 2013
Hovězí z trávou krmeného skotu
- odkud pochází, jak bylo chováno (či vypěstováno), čím se živilo (čím bylo krmeno), v jaké půdě vyrostlo (na jaké půdě se páslo), jak bylo zpracováno, upraveno a uvařeno (či neuvařeno) – to vše má zcela zásadní vliv na nutriční obsah a je to naprosto určující pro vliv, jež má na vaše zdraví
- maso zvířat krmených obilovinami má jen čtvrtinový obsah vitamínu E, obsahuje osminu beta-karotenu a jen třetinu omega-3 mastných kyselin. Obiloviny obsahují podstatně méně živin než čerstvá pastva!
- skot, který se živí převážně trávou, si tak zvyšuje obsah omega-3 kyselin o 60 procent - tlumí zánět a napomáhají prevenci chorob srdce
- obsahuje důležitý tuk, zvaný CLA (konjugovaná kyselina linolová), která má protirakovinné účinky a má schopnost předcházet ukládání tuku, zejména v břišní oblasti
- hovězí je skvělým zdrojem bílkovin, dobrým zdrojem vitamínů B – zejména vitamínu B12 – a dobrým zdrojem hem železa a zinku
Volně chovaná drůbež - kuře a krůta
- 110g kuřecích prsou bez kůže a kosti obsahuje 35g kvalitních bílkovin, trochu vápníku, hořčíku, zinku, železa, fosforu a draslíku, který prospívá srdci
- kuře (ne krůta) je skvělým zdrojem niacinu, vitamínu skupiny B, který hraje důležitou roli v energetickém metabolismu a v biochemických funkcích, nutných k udržení zdravé pokožky a optimálně fungujícího zažívacího traktu a nervové soustravy
- obsahuje selene – stopový minerál – silný antioxidant
- nízký příjem selenu souvisí se zvýšeným výskytem několika typů rakoviny, včetně karcinomu plic, tlustého střeva a konečníku, kůže a prostaty
- vápník se lépe vstřebává ze stravy s vyšším zastoupením bílkovin.
- vzhledem ke všem toxinům, antibiotikům, steroidům, pesticidům a růstovým hormonům, užívaných v továrních velkochovech, se nedoporučuje neomezená spotřeba neorganického masa a drůbež
- protein (bílkovina) je zásadní složkou zdravého jídelníčku, který bychom měli získat z co nejzdravějšího možného zdroje
Vejce
- dokonalý zdroj bílkovin, obsahují všech devět aminokyselin, jsou plné vitamínů a nutričních látek, které prospívají očím, mozku a srdci
- obsahuje cholin, esenciální nutriční látku, pro udržení pevného zdraví - významně působí na kardiovaskulární, mozkové funkce a zdraví buněčných stěn.
- cholin obsažený ve vejcích předchází hromadění cholesterolu a tuku v játrech a pomáhá snižovat homocystein, rizikový faktor srdečních chorob.
- vejce, stejně jako ryby, jsou skutečně potravou pro mozek i pro oči - obsahují lutein a zeaxantin, nutriční superhvězdy pro podporu zdraví našeho zraku
- chcete-li dopřát svému zraku výživu v co nejefektivnější podobě, jezte dohromady vejce a špenát (další zdroj luteinu).
- vejce chrání proti rakovině prsu - konzumace šesti vajec týdně sníží riziko rozvoje rakoviny prsu o 44 procent
- jedno velké vejce má 18% DDD riboflavinu (vitamínu B2), 14%DDD vitamínu B12 a 29% DDD selenu, důležitého minerálu s protirakovinnými účinky, síra podporuje zdraví vlasů a nehtů
Zvěřina (bizon, vysoká, los)
- lidé jsou geneticky uzpůsobeni ke konzumaci toho, co jedli v paleolitu, co dokázali ulovit (divoká zvěř), sebrat či utrhnout (kořínky, bobule, ořechy, divoká zelenina a ovoce)
- zvěřina může pomoci snížit cholesterol i riziko srdečních chorob
- maso ze zvířat, jež se krmí trávou, obsahuje dva- až čtyřikrát více omega-3 mastných kyselin než maso zvířat krmených obilovinami
- dobrý zdroj bílkovin a obsahuje i velké množství vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B12, a vstřebatelné hem železo
- dodává nám i draslík (pomáhá buňkám těla správně fungovat) a fosfor (nesmírně důležitý pro zdravé kosti a zuby), zinek a velmi důležitý protirakovinný stopový minerál selen (85g bizoního masa obsahuje přes 40% DDD selenu)
Jehněčí
- téměř všechna jehňata jsou krmena trávou - ovcím se nepodávají růstové hormony
- u certifikovaného organického masa nedochází k používání léčiv a insekticidů, a nepoužívají se umělá hnojiva na pastvinách
- jehněčí maso má málo kalorií a hodně bílkovin - jedna 110g porce dodá tělu 30g kvalitních bílkovin, trochu vápníku, hořčíku, fosforu, selenu, téměř 50% DDD niacinu a 90% draslíku, obsaženého v jednom banánu, obsahuje i 25% DDD zinku a přes třetinu DDD vitamínu B12
- zinek je nezbytně nutný pro zdravý imunitní systém, u mužů je zinek nutný pro tvorbu zdravých spermií
- vitamín B12 je nutný ke snižování hladiny homocysteinu - zvyšuje riziko srdečních chorob a poruch paměti
- vitamín B12 se nejlépe vstřebává z potravin živočišného původu