Obiloviny
27. 12. 2013
Ovesné vločky
- obsahuje rozpustnou vlákninu beta-glukan - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice
- povzbuzují imunitní systém celého těla, aktivují bílé krvinky a navíc dokážou i zvýšit schopnost organismu zabíjet rakovinné buňky
- mají velmi nízkou glykemickou nálož - prospívají lidem s diabetem II.typu tím, že stabilizují krevní cukr
- obsahují obiloviny, vlákninu, fosfor, draslík, selen, mangan a pár miligramů železa
- nevhodné pro osoby citlivé na lepek (celiakie) a lidi trpící dnou a ledvinovými kameny (oves obsahuje puriny, které se v těle štěpí na kyselinu močovou)
Quinoa
- výživná potravina s vysokým podílem bílkovin
- vaření: na 1 šálek quinoy se doporučují 2 šálky vody/vývaru, vaření zabere cca 15minut - stejně rozmanité využití jako rýže
- obsahuje více vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku než než pšenice, ječmen i kukuřice
- Bohatý zdroj železa - 1/2 šálku obsahuje téměř 8mg a navíc 5g vlákniny
Hnědá rýže
- obsahuje celé zrnko rýže a uchovává si živiny, jako je niacin, vitamin B6, hořčík, mangan, fosfor, selen a dokonce i trochu vitamínu E
- obsahuje vlákninu, většinu tvoří nerozpustná vláknina, která nás chrání před různými typy rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty
- díky fytonutrientů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a chránit před srdečními onemocněními
Pohanka
- má vysoký obsah rutinu, označovaný jako vitamin P - zpevňuje cévní stěny, pomáhá zamezovat tvorbě krevních sraženin a zvyšuje pružnost krevních kapilár
- vitamín cholin - regeneruje jaterní buňky, vhodný k detoxikaci celého organizmu i v době těhotenství
- bez lepku
Amarant
- má pozitivní vliv na omezení výskytu civilizačních chorob (rakovina nebo vysoký tlak)
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- obsahuje významné množství minerálních látek (fosfor, vápník, draslík, hořčík a železo) a vitaminů (zejména skupiny B, E a C)
- vysoký obsah vlákniny