Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechy a semínka

27. 12. 2013

Mandle

  • lidé, kteří jedí nejvíce ořechů, mají obvykle nejnižší BMI - jsou velmi syté
  • mandle, pokud je jíme s mírou, mohou s hubnutím skutečně pomoci
  • mandle snižují riziko srdečních chorob a celkový cholesterol cca o 5-7%
  • bohaté na mononenasycené tuky - klíčové tuky ve středomořské stravě
  • mají vysoký obsah vápníku a hořčíku, najdeme v nich i fosfor a vitamín E
  • ideální potravina pro diabetiky i pro každého, kdo má potíže s krevním cukrem
  • svačina na posilnění před cvičením: 30g mandlí s ovocem (jablko)

Para ořechy

  • mají nejvyšší obsah selenu ze všech potravin
  • selen má antioxidační, antikarcinogenní a antiaterogenní účinky - chrání buňky, podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti rakovině a pomáhá předcházet chorobám srdce
  • nízký příjem selenu je spojován s vyšším výskytem rakoviny prostaty, plic, tlustého střeva a konečníku, žaludku a kůže
  • na selenu závisí i správná funkce štítné žlázy
  • dalšími dobrými zdroji selenu jsou škeble, ústřice, tuňák, krůta a hovězí
  • obsahují i bílkoviny, 2g vlákniny a jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků, zdravých pro naše srdce

Kešu

  • jsou bohaté na minerály (hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď a selen) a jsou plné bílkovin (5g na 28g ořechů)
  • jsou o trochu méně kalorické než ostatní ořechy, mají o něco vyšší podíl sacharidů

Lískové oříšky

  • obsahují beta-sisterol, rostlinný sterol, který snižuje cholesterol, a zmírňuje projevy benigní hyperplazie prostaty
  • obsahují i slušné množství draslíku, trochu hořčíku, fosforu a vitamínu E
  • dodávají pokrmům bohatou, výraznou texturu a jemnou chuť

Arašídy

  • mají překvapivě vysoký obsah antioxidantů
  • zařazením do jídelníčku se významně zvyšuje příjem hořčíku, folátů, vlákniny, mědi, vitamínu E a argininu - hrají roli v prevenci srdečních onemocnění
  • bohaté na niacin, vitamín skupiny B, důležitý pro zdraví zažívacího traktu, kůže a nervů, pomáhá udržet kontrolu nad hladinou krevního cukru
  • skutečné arašídové máslo neobsahuje nic jiného než arašídy a bývá označeno jako přírodní, bio či organické

Pekanové ořechy

  • plné nutričních látek, jako je draslík, vitamín E, fytosteroly a beta-sisterol, rostlinná složka snižující cholesterol
  • studie potvrdily, že konzumace ořechů by mohla snížit riziko diabetu II. typu a působit jako prevence koronárních onemocnění srdce
  • uchovávat v ledničce či mrazničce ve vzduchotěsné nádobě - jedna porce se rovná dvacet pekanových půlek

Pistácie

  • obsahují beta-sisterol - snižuje cholesterol a navíc prospívá zdraví prostaty
  • nesolené pistácie mají velmi vysoký poměr draslík-sodík = napomáhá normalizaci krevního tlaku a zachování rovnováhy vody v organismu
  • obsahují silný antioxidant vitamín E, který posiluje imunitní systém, dále  hořčík a fosfor
  • extrakty z pistáciových jader prokázaly významnou antivirální aktivitu

Vlašské ořechy

  • mají nejvyšší obsah omega-3 (ALA, lněné semínko) tuků ze všech ořechů - napomáhají snižování hladiny triglyceridů a zmírňují tvorbu plaku, podporují fungování mozku (serotonin) - snížení výskytu depresí
  • pomáhají zmírňovat hlad, obsahují bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, fosfor a draslík, a navíc i cca polovinu DDD manganu, důležitého stopového minerálu, který má zásadní význam pro růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a dobře fungující metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu

Slunečnicová semínka

  • obsahují silný antioxidační tým pro boj s rakovinou a srdečními chorobami, tvořený selenem a vitamínem E.
  • jedna porce (1/4 šálku) slunečnicových semínek nám dodá přes 40% DDD a 30% DDD selenu, nezbytně důležitého protirakovinného stopového minerálu, který účinkuje synergicky s vitamínem E
  • bohatá na bílkoviny a vlákninu, draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan, měď a zinek
  • zdroj betainu - může pomáhat snižovat hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor srdečních onemocnění

Sezamová semínka

  • obsahují rostlinné látky ze skupiny lignanů (sesamin a sesamolin) - zvyšují vstřebávání a využitelnost vitamínu E, zlepšují lipidové profily a pomáhají uvést krevní tlak do normálu
  • lignany zvyšují spalování tuků – zesilují aktivitu jaterních enzymů, které štěpí mastné kyseliny a pomáhají snižovat cholesterol.
  • mají vysoký obsah vápníku (ale horší využitelnost - kyselina šťavelová), jsou bohatým zdrojem minerálů, vlákniny a bílkovin
  • dvě lžíce semínek obsahují železo, hořčík, fosfor, draslík a mangan, 35% DDD mědi, 2g vlákniny a 3g bílkovin
  • tradiční sezamové pokrmy: tahini a hummus

Dýňová semínka

  • jsou bohatým zdrojem minerálů, zejména hořčíku, draslíku a fosforu
  • opražená semínka mají vyšší obsah bílkovin, mnohem vyšší obsah hořčíku, fosforu a draslíku, stejně jako více zinku, vlákniny a protirakovinného selenu.
  • obsahují mangan, důležitého stopového minerálu, který má zásadní vliv na růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a správný metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu

Chia semínka

  • obsahují cca 5000mg omega-3 (ALA) v 28 gramech (lněná semínka obsahují cca polovinu)
  • mají vysoký obsah lignanů - tuky, které bojují proti hormonální nerovnováze (PMS, menopauza - návaly), důležité pro dobrý zdravotní stav prsou a prostaty
  • porce (28g) obsahuje 11g vlákniny, 4g bílkovin, 9g tuků, 1/3 DDD fosforu, 1/4 DDD manganu a 180mg vápníku