Ořechy a semínka
27. 12. 2013
Mandle
- lidé, kteří jedí nejvíce ořechů, mají obvykle nejnižší BMI - jsou velmi syté
- mandle, pokud je jíme s mírou, mohou s hubnutím skutečně pomoci
- mandle snižují riziko srdečních chorob a celkový cholesterol cca o 5-7%
- bohaté na mononenasycené tuky - klíčové tuky ve středomořské stravě
- mají vysoký obsah vápníku a hořčíku, najdeme v nich i fosfor a vitamín E
- ideální potravina pro diabetiky i pro každého, kdo má potíže s krevním cukrem
- svačina na posilnění před cvičením: 30g mandlí s ovocem (jablko)
Para ořechy
- mají nejvyšší obsah selenu ze všech potravin
- selen má antioxidační, antikarcinogenní a antiaterogenní účinky - chrání buňky, podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti rakovině a pomáhá předcházet chorobám srdce
- nízký příjem selenu je spojován s vyšším výskytem rakoviny prostaty, plic, tlustého střeva a konečníku, žaludku a kůže
- na selenu závisí i správná funkce štítné žlázy
- dalšími dobrými zdroji selenu jsou škeble, ústřice, tuňák, krůta a hovězí
- obsahují i bílkoviny, 2g vlákniny a jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků, zdravých pro naše srdce
Kešu
- jsou bohaté na minerály (hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď a selen) a jsou plné bílkovin (5g na 28g ořechů)
- jsou o trochu méně kalorické než ostatní ořechy, mají o něco vyšší podíl sacharidů
Lískové oříšky
- obsahují beta-sisterol, rostlinný sterol, který snižuje cholesterol, a zmírňuje projevy benigní hyperplazie prostaty
- obsahují i slušné množství draslíku, trochu hořčíku, fosforu a vitamínu E
- dodávají pokrmům bohatou, výraznou texturu a jemnou chuť
Arašídy
- mají překvapivě vysoký obsah antioxidantů
- zařazením do jídelníčku se významně zvyšuje příjem hořčíku, folátů, vlákniny, mědi, vitamínu E a argininu - hrají roli v prevenci srdečních onemocnění
- bohaté na niacin, vitamín skupiny B, důležitý pro zdraví zažívacího traktu, kůže a nervů, pomáhá udržet kontrolu nad hladinou krevního cukru
- skutečné arašídové máslo neobsahuje nic jiného než arašídy a bývá označeno jako přírodní, bio či organické
Pekanové ořechy
- plné nutričních látek, jako je draslík, vitamín E, fytosteroly a beta-sisterol, rostlinná složka snižující cholesterol
- studie potvrdily, že konzumace ořechů by mohla snížit riziko diabetu II. typu a působit jako prevence koronárních onemocnění srdce
- uchovávat v ledničce či mrazničce ve vzduchotěsné nádobě - jedna porce se rovná dvacet pekanových půlek
Pistácie
- obsahují beta-sisterol - snižuje cholesterol a navíc prospívá zdraví prostaty
- nesolené pistácie mají velmi vysoký poměr draslík-sodík = napomáhá normalizaci krevního tlaku a zachování rovnováhy vody v organismu
- obsahují silný antioxidant vitamín E, který posiluje imunitní systém, dále hořčík a fosfor
- extrakty z pistáciových jader prokázaly významnou antivirální aktivitu
Vlašské ořechy
- mají nejvyšší obsah omega-3 (ALA, lněné semínko) tuků ze všech ořechů - napomáhají snižování hladiny triglyceridů a zmírňují tvorbu plaku, podporují fungování mozku (serotonin) - snížení výskytu depresí
- pomáhají zmírňovat hlad, obsahují bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, fosfor a draslík, a navíc i cca polovinu DDD manganu, důležitého stopového minerálu, který má zásadní význam pro růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a dobře fungující metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu
Slunečnicová semínka
- obsahují silný antioxidační tým pro boj s rakovinou a srdečními chorobami, tvořený selenem a vitamínem E.
- jedna porce (1/4 šálku) slunečnicových semínek nám dodá přes 40% DDD a 30% DDD selenu, nezbytně důležitého protirakovinného stopového minerálu, který účinkuje synergicky s vitamínem E
- bohatá na bílkoviny a vlákninu, draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan, měď a zinek
- zdroj betainu - může pomáhat snižovat hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor srdečních onemocnění
Sezamová semínka
- obsahují rostlinné látky ze skupiny lignanů (sesamin a sesamolin) - zvyšují vstřebávání a využitelnost vitamínu E, zlepšují lipidové profily a pomáhají uvést krevní tlak do normálu
- lignany zvyšují spalování tuků – zesilují aktivitu jaterních enzymů, které štěpí mastné kyseliny a pomáhají snižovat cholesterol.
- mají vysoký obsah vápníku (ale horší využitelnost - kyselina šťavelová), jsou bohatým zdrojem minerálů, vlákniny a bílkovin
- dvě lžíce semínek obsahují železo, hořčík, fosfor, draslík a mangan, 35% DDD mědi, 2g vlákniny a 3g bílkovin
- tradiční sezamové pokrmy: tahini a hummus
Dýňová semínka
- jsou bohatým zdrojem minerálů, zejména hořčíku, draslíku a fosforu
- opražená semínka mají vyšší obsah bílkovin, mnohem vyšší obsah hořčíku, fosforu a draslíku, stejně jako více zinku, vlákniny a protirakovinného selenu.
- obsahují mangan, důležitého stopového minerálu, který má zásadní vliv na růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a správný metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu
Chia semínka
- obsahují cca 5000mg omega-3 (ALA) v 28 gramech (lněná semínka obsahují cca polovinu)
- mají vysoký obsah lignanů - tuky, které bojují proti hormonální nerovnováze (PMS, menopauza - návaly), důležité pro dobrý zdravotní stav prsou a prostaty
- porce (28g) obsahuje 11g vlákniny, 4g bílkovin, 9g tuků, 1/3 DDD fosforu, 1/4 DDD manganu a 180mg vápníku