Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovoce

27. 12. 2013

Maliny

  • obrovská zásobárna vlákniny, 1 šálek obsahuje 8g vlákniny a pouhých 64 kcal, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamín C a K (pevné kosti)
  • kyselina ellagová (jahody a třešně) předchází vzniku rakoviny a způsobuje buněčnou smrt rakovinných buněk, bez vlivu na normální buňky, má i antivirové a antimikrobiální účinky
  • obsahují anthokyany = přírodní lék na artritidu
  • kupovat v bio-kvalitě

Rozinky

  • přírodní cukrátka – suší se na slunci x pěstování s pesticidy = kupovat v bio kvalitě, bez konzervantu E 220 (oxid siřičitý)
  • antioxidanty (fenoly), obsahují bór (pro zdraví kostí a kloubů = prevence osteoporózy)

Sušené švestky

  • obsahují rozpustnou vlákninu = prevence kolorektální rakoviny (tlustého střeva a konečníku), snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny prsu a divertikulózy, lepší hubnutí
  • dobrý zdroj vitamínu A, vitamínu C, draslíku a železa
  • antioxidanty (fenolické sloučeniny) = vysoká kapacita a absorpce kyslíkových radikálů (ORAC)

Ananas

  • obsahuje enzym bromelin (ve stonku) = podporuje zažívání (štěpí aminokyselinové vazby v bílkovinách), urychluje hojení ran a tlumí zánět (zmírňuje otok, citlivost a bolest)
  • bromelain lokuje růst nádorových buněk prsu, plic, tlustého střeva, vaječníků a melanomu (extrakt z nejedlého ananasového stonku)
  • šálek ananasu obsahuje skoro 100% DDD manganu (zdraví pokožky, kostí a šlach, snižuje hladinu cukru v krvi), vitamín C, draslík,…, vlákninu
  • léčebná dávka bromelainu = od 160mg denně, nejlepší výsledky s dávkami 750 – 1000mg rozdělených do několika dávek mezi jídly

Broskve

  • mají nízkou glykemickou nálož, obsahují antioxidanty (fytochemické látky), zabraňují růstu nádorů
  • obsahují vlákninu, vápník, hořčík fosfor, vitamín C a K, vitamín A, beta-karoten a draslík

Papája

  • spolu s ananasem je papája jedním z nejlepších zdrojů trávících enzymů
  • proteolytický enzym papain = pomáhá rozložit a strávit bílkoviny, má protizánětlivé účinky
  • obsahuje draslík (781mg), vlákninu (5,5g), draslík, vápník, vitamín C, foláty, beta-karoten
  • podporuje imunitní systém, obsahuje beta-kryptoxantin (2313ug) = snižuje riziko vzniku rakoviny plic (o 30%) a tlustého střeva, snižuje riziko revmatoidní artritidy
  • má silné antioxidační účinky

Mango

  • vysokoobjemová potravina, obsahuje hodně draslík, vitamínu A a betakarotenu, trochu vitamínu C a K, vápník, fosfor, hořčík,…
  • bohatý zdroj enzymů, obsahuje přes 3,5g vlákniny, glykemická nálož 8

Pomeranče

  • obsahují protirakovinné limonoidy (fytochemické látky) = pomáhají v boji s rakovinou dutiny ústní, kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva
  • vitamín C (antioxidant) a polyfenoly (hesperidin) = působí vzájemně protizánětlivě, antialergicky, vazoprotektivně a antikarcinogenně – snižují riziko mrtvice, krevní tlak, zánět, LDL cholesterol, zvyšují HDL cholesterol
  • obsahují draslík, pektin (snižuje cholesterol), foláty (snižují hladinu homocysteinu) a beta-kryptoxantinem
  • pomeranče snižují riziko vzniku mnoha typů rakoviny, obsahují vlákninu (3,5g na středně velký kus)

Citrony a limetky

  • detoxikační kúra: horká voda, javorový sirup, kájenský pepř a šťáva z bio citrónu
  • pozitivní účinky na játra, žluč a trávení, pomáhá v boji s ledvinovými kameny
  • limonoidy = protirakovinné účinky, chemoprotektivní účinky proti rakovině prsu,slinivky, jater, plic a rakovině kůže, způsobené UV zářením
  • konzumace citronové kůry s horkým čajem snižuje riziko vzniku rakoviny kůže až o 30% (stačí 1 lžíce kůry týdně)

Kiwi

  • obsahuje 2x více vitamínu C než pomeranč, dobrý zdroj hořčíku, 2 střední kiwi obsahují 5g vlákniny
  • široká škála antioxidantů a fytonutrientů = bojuje s rakovinou a proti srdečním onemocněním, ředí krev

Guava

  • obsahuje lykopen (antioxidant – předchází poškození buněk a opravuje již poškozené buňky) = bojuje proti rakovině prostaty a prsu
  • obsahuje draslík (688mg) = nižší výskyt srdečních chorob a mrtvice, udržuje optimální krevní tlak
  • 1 šálek obsahuje: 9g vlákniny = nižší výskyt rakoviny, srdečních chorob, diabetu a obezity, 376mg vitamínu C, 81ug folátů, vápník, hořčík, vitamín A a beta-karoten

Hroznové víno

  • resveratrol = v červeném víně a ve slupkách – nižší riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny (preventivní ochrana ve třech zásadních stádiích utváření nádoru)
  • antimutagen (blokuje měnící se buňky na nádorové), silný antioxidant
  • resveratrol = nejlepší doplněk stravy proti stárnutí (slupky tmavých červených/fialových hroznů)
  • proanthokyanidiny - ochranný účinek na srdce = snižují hladinu LDL cholesterolu  (100ml šťávy denně) a zmírňují alergické reakce
  • obsahují vápník, hořčík, vitamín A, C a K, draslík
  • jíst je i s jadérky a v bio kvalitě

Grapefruit

  • zlepšuje inzulínovou rezistenci, podporuje hubnutí
  • čerstvý grep (enzymy, málo kalorií, vysoký objem)
  • limonády = působí proti rakovině prsu, snižují cholesterol
  • červený (růžový) grep = obsahuje lykopen (guava a rajčata) – snižuje riziko rakoviny prostaty, snižuje triglyceridy (cca o 20% LDL)

Goji

  • obsahují osmnáct aminokyselin a jednadvacet stopových minerálů, karotenoidy, vitamín C, vlákninu (4g na porci)
  • pozitivně ovlivňují rezistenci vůči inzulínu (diabetes), silné antioxidační účinky
  • významný vliv na imunitní systém

Fíky

  • bohatý zdroj vlákniny = menší riziko infarktů (o 40% při 29g denně), reguluje cukr v krvi a udržuje zdravou hmotnost
  • šest fíků obsahuje 5g vlákniny, 82mg vápníku, 34mg hořčíku, 473mg draslíku (nižší riziko onemocnění srdce a mrtvice až o 40%)
  • draslík udržuje nízký krevní tlak 
  • fíkové pyré (rozmixovaných 225g fíků s 1/3 šálku vody)= použití jako sladidlo 

Datle

  • obsahují vápník, hořčík, vlákninu a draslík
  • zdravé mlsání, kupovat v biokvalitě a bez E220

Brusinky

  • vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru a kalorií
  • mají protirakovinné (rakovina plic, děložního čípku, prostaty, prsu a leukémie) a antibakteriální (prevence infekcí močového měchýře) účinky
  • zabraňují usazování bakterií na výstelce močového ústrojí
  • zmírňují tvorbu zubního plaku
  • prevence vzniku žaludečních vředů

Kokos

  • nasycený tuk kyselina laurová (50%) = se středně dlouhým řetězcem, lepší využitelnost k získání energie (neukládají se do zásob), antivirální a antimikrobiální účinky (monolaurin = zabiják bacilů)
  • zvyšuje imunitu, snižuje riziko aterosklerózy, srdečních chorob a rakoviny tlustého střeva

Třešně a višně

  • plné sloučenin s protizánětlivými, protirakovinnými účinky a proti stárnutí = flavonoidquercetin (alergie a astma) a kyselina ellagová (antikarcinogenní a antimutagenní = též maliny)
  • kyselina ellagová = antivirové a antimikrobiální účinky
  • snižují hladinu kyseliny močové v krvi (dna) = 1 porce denně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi až o 15%
  • antokyany (dodávají třešním a malinám pigment) = bojují proti infekcím, snižují riziko rakoviny tlustého střeva a dnu
  • kupovat v bio kvalitě (nejvíce kontaminované pesticidy)

Meloun cantaloupe

  • lidé jí denně kolem 1,3kg potravy = potraviny s vysokým objemem (voda a vláknina) a malým obsahem kalorií – nejlepší spojenci při hubnutí (zasytí stejně jako vysoko kalorické jídlo o stejném objemu)
  • snižuje riziko vysokého krevního tlaku a mrtvice (o 40%) = obsahuje draslík (denně 2340mg = snížení rizika hypertenze o 25%)

Borůvky

  • potrava pro mozek = pomáhají neuronům v mozku efektivněji mezi sebou komunikovat a umožňují vytvářet nové neurony
  • každodenní konzumace borůvek zpomaluje úpadek koordinace pohybů a paměti
  • anthokyanin = antioxidační a protizánětlivé účinky – pomáhají v boji s kardiovaskulárními chorobami
  • pomáhají snižovat krevní cholesterol, podporují zdraví močového traktu
  • chrání proti progresi zeleného i šedého zákalu, zlepšují noční vidění
  • vysoká hodnota ORAC = absorpční kapacita kyslíkových radikálů (vzájemná synergie), reguluje metabolismus MK a tuky v krevním oběhu, pomáhá předcházet usazování plaku v artériích
  • vysoká protirakovinná aktivita
  • doporučení: ½ šálku borůvek denně (mražené borůvky s jogurtem, salát s ovesnými vločkami a borůvky, smoothie s proteinem)

Banány

  • obsahují vlákninu (3-4g/kus), draslík (vyšší brokolice, špenát, fazole, rajčatová šťáva, dvě kiwi) = předchází hypertenzi
  • banány, kořenová zelenina (mrkev, červená řepa), listová zelenina, zelí = 50-65% pokles rizika rakoviny ledvin
  • konzumace banánů 4-6x týdně
  • fruktooligosacharidy (topinambur, cibule, celozrnná rýže) = nejlepší potrava pro střevní bakterie (lactobacilly)
  • glykemická nálož středního banánu = 12 (nízká do 10, střední 10-20, vysoká nad 20)

Avokádo

  • obsahuje omega-9 (olivový olej, ořechy a makadamiový olej) = snižuje cholesterol, rozvoj rakoviny a diabetu
  • beta-sisterol = snižuje cholesterol v krvi a významně chrání prostatu
  • vláknina (11-17g/kus), beta-kryptoxantin

Meruňky

  • karotenoid beta-kryptoxantin (ničí se teplem) = snižuje riziko rakoviny plic (30%) – artritida (41%)
  • čerstvé nebo raw sušené meruňky s mandlemi

Jablka

  • flavonoidquercetin = rakovina prostaty – rakovina tlustého střeva (o 43%) – rakovina plic (o 50%) 
  • astma (čím více jablek, tím méně astma) – hubnutí
  • pektin (rozpustná vláknina) – cholesterol (snížení LDL) – diabetes (reguluje hlacinu cukru v krvi)
  • bór (stavba kostí) = prevence osteoporózy (lepší vstřebávání Ca a Mg)
  • doporučení: 2 bio jablka denně = RedDelicious