Ovoce
27. 12. 2013
Maliny
- obrovská zásobárna vlákniny, 1 šálek obsahuje 8g vlákniny a pouhých 64 kcal, vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamín C a K (pevné kosti)
- kyselina ellagová (jahody a třešně) předchází vzniku rakoviny a způsobuje buněčnou smrt rakovinných buněk, bez vlivu na normální buňky, má i antivirové a antimikrobiální účinky
- obsahují anthokyany = přírodní lék na artritidu
- kupovat v bio-kvalitě
Rozinky
- přírodní cukrátka – suší se na slunci x pěstování s pesticidy = kupovat v bio kvalitě, bez konzervantu E 220 (oxid siřičitý)
- antioxidanty (fenoly), obsahují bór (pro zdraví kostí a kloubů = prevence osteoporózy)
Sušené švestky
- obsahují rozpustnou vlákninu = prevence kolorektální rakoviny (tlustého střeva a konečníku), snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny prsu a divertikulózy, lepší hubnutí
- dobrý zdroj vitamínu A, vitamínu C, draslíku a železa
- antioxidanty (fenolické sloučeniny) = vysoká kapacita a absorpce kyslíkových radikálů (ORAC)
Ananas
- obsahuje enzym bromelin (ve stonku) = podporuje zažívání (štěpí aminokyselinové vazby v bílkovinách), urychluje hojení ran a tlumí zánět (zmírňuje otok, citlivost a bolest)
- bromelain lokuje růst nádorových buněk prsu, plic, tlustého střeva, vaječníků a melanomu (extrakt z nejedlého ananasového stonku)
- šálek ananasu obsahuje skoro 100% DDD manganu (zdraví pokožky, kostí a šlach, snižuje hladinu cukru v krvi), vitamín C, draslík,…, vlákninu
- léčebná dávka bromelainu = od 160mg denně, nejlepší výsledky s dávkami 750 – 1000mg rozdělených do několika dávek mezi jídly
Broskve
- mají nízkou glykemickou nálož, obsahují antioxidanty (fytochemické látky), zabraňují růstu nádorů
- obsahují vlákninu, vápník, hořčík fosfor, vitamín C a K, vitamín A, beta-karoten a draslík
Papája
- spolu s ananasem je papája jedním z nejlepších zdrojů trávících enzymů
- proteolytický enzym papain = pomáhá rozložit a strávit bílkoviny, má protizánětlivé účinky
- obsahuje draslík (781mg), vlákninu (5,5g), draslík, vápník, vitamín C, foláty, beta-karoten
- podporuje imunitní systém, obsahuje beta-kryptoxantin (2313ug) = snižuje riziko vzniku rakoviny plic (o 30%) a tlustého střeva, snižuje riziko revmatoidní artritidy
- má silné antioxidační účinky
Mango
- vysokoobjemová potravina, obsahuje hodně draslík, vitamínu A a betakarotenu, trochu vitamínu C a K, vápník, fosfor, hořčík,…
- bohatý zdroj enzymů, obsahuje přes 3,5g vlákniny, glykemická nálož 8
Pomeranče
- obsahují protirakovinné limonoidy (fytochemické látky) = pomáhají v boji s rakovinou dutiny ústní, kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva
- vitamín C (antioxidant) a polyfenoly (hesperidin) = působí vzájemně protizánětlivě, antialergicky, vazoprotektivně a antikarcinogenně – snižují riziko mrtvice, krevní tlak, zánět, LDL cholesterol, zvyšují HDL cholesterol
- obsahují draslík, pektin (snižuje cholesterol), foláty (snižují hladinu homocysteinu) a beta-kryptoxantinem
- pomeranče snižují riziko vzniku mnoha typů rakoviny, obsahují vlákninu (3,5g na středně velký kus)
Citrony a limetky
- detoxikační kúra: horká voda, javorový sirup, kájenský pepř a šťáva z bio citrónu
- pozitivní účinky na játra, žluč a trávení, pomáhá v boji s ledvinovými kameny
- limonoidy = protirakovinné účinky, chemoprotektivní účinky proti rakovině prsu,slinivky, jater, plic a rakovině kůže, způsobené UV zářením
- konzumace citronové kůry s horkým čajem snižuje riziko vzniku rakoviny kůže až o 30% (stačí 1 lžíce kůry týdně)
Kiwi
- obsahuje 2x více vitamínu C než pomeranč, dobrý zdroj hořčíku, 2 střední kiwi obsahují 5g vlákniny
- široká škála antioxidantů a fytonutrientů = bojuje s rakovinou a proti srdečním onemocněním, ředí krev
Guava
- obsahuje lykopen (antioxidant – předchází poškození buněk a opravuje již poškozené buňky) = bojuje proti rakovině prostaty a prsu
- obsahuje draslík (688mg) = nižší výskyt srdečních chorob a mrtvice, udržuje optimální krevní tlak
- 1 šálek obsahuje: 9g vlákniny = nižší výskyt rakoviny, srdečních chorob, diabetu a obezity, 376mg vitamínu C, 81ug folátů, vápník, hořčík, vitamín A a beta-karoten
Hroznové víno
- resveratrol = v červeném víně a ve slupkách – nižší riziko kardiovaskulárních chorob a rakoviny (preventivní ochrana ve třech zásadních stádiích utváření nádoru)
- antimutagen (blokuje měnící se buňky na nádorové), silný antioxidant
- resveratrol = nejlepší doplněk stravy proti stárnutí (slupky tmavých červených/fialových hroznů)
- proanthokyanidiny - ochranný účinek na srdce = snižují hladinu LDL cholesterolu (100ml šťávy denně) a zmírňují alergické reakce
- obsahují vápník, hořčík, vitamín A, C a K, draslík
- jíst je i s jadérky a v bio kvalitě
Grapefruit
- zlepšuje inzulínovou rezistenci, podporuje hubnutí
- čerstvý grep (enzymy, málo kalorií, vysoký objem)
- limonády = působí proti rakovině prsu, snižují cholesterol
- červený (růžový) grep = obsahuje lykopen (guava a rajčata) – snižuje riziko rakoviny prostaty, snižuje triglyceridy (cca o 20% LDL)
Goji
- obsahují osmnáct aminokyselin a jednadvacet stopových minerálů, karotenoidy, vitamín C, vlákninu (4g na porci)
- pozitivně ovlivňují rezistenci vůči inzulínu (diabetes), silné antioxidační účinky
- významný vliv na imunitní systém
Fíky
- bohatý zdroj vlákniny = menší riziko infarktů (o 40% při 29g denně), reguluje cukr v krvi a udržuje zdravou hmotnost
- šest fíků obsahuje 5g vlákniny, 82mg vápníku, 34mg hořčíku, 473mg draslíku (nižší riziko onemocnění srdce a mrtvice až o 40%)
- draslík udržuje nízký krevní tlak
- fíkové pyré (rozmixovaných 225g fíků s 1/3 šálku vody)= použití jako sladidlo
Datle
- obsahují vápník, hořčík, vlákninu a draslík
- zdravé mlsání, kupovat v biokvalitě a bez E220
Brusinky
- vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru a kalorií
- mají protirakovinné (rakovina plic, děložního čípku, prostaty, prsu a leukémie) a antibakteriální (prevence infekcí močového měchýře) účinky
- zabraňují usazování bakterií na výstelce močového ústrojí
- zmírňují tvorbu zubního plaku
- prevence vzniku žaludečních vředů
Kokos
- nasycený tuk kyselina laurová (50%) = se středně dlouhým řetězcem, lepší využitelnost k získání energie (neukládají se do zásob), antivirální a antimikrobiální účinky (monolaurin = zabiják bacilů)
- zvyšuje imunitu, snižuje riziko aterosklerózy, srdečních chorob a rakoviny tlustého střeva
Třešně a višně
- plné sloučenin s protizánětlivými, protirakovinnými účinky a proti stárnutí = flavonoidquercetin (alergie a astma) a kyselina ellagová (antikarcinogenní a antimutagenní = též maliny)
- kyselina ellagová = antivirové a antimikrobiální účinky
- snižují hladinu kyseliny močové v krvi (dna) = 1 porce denně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi až o 15%
- antokyany (dodávají třešním a malinám pigment) = bojují proti infekcím, snižují riziko rakoviny tlustého střeva a dnu
- kupovat v bio kvalitě (nejvíce kontaminované pesticidy)
Meloun cantaloupe
- lidé jí denně kolem 1,3kg potravy = potraviny s vysokým objemem (voda a vláknina) a malým obsahem kalorií – nejlepší spojenci při hubnutí (zasytí stejně jako vysoko kalorické jídlo o stejném objemu)
- snižuje riziko vysokého krevního tlaku a mrtvice (o 40%) = obsahuje draslík (denně 2340mg = snížení rizika hypertenze o 25%)
Borůvky
- potrava pro mozek = pomáhají neuronům v mozku efektivněji mezi sebou komunikovat a umožňují vytvářet nové neurony
- každodenní konzumace borůvek zpomaluje úpadek koordinace pohybů a paměti
- anthokyanin = antioxidační a protizánětlivé účinky – pomáhají v boji s kardiovaskulárními chorobami
- pomáhají snižovat krevní cholesterol, podporují zdraví močového traktu
- chrání proti progresi zeleného i šedého zákalu, zlepšují noční vidění
- vysoká hodnota ORAC = absorpční kapacita kyslíkových radikálů (vzájemná synergie), reguluje metabolismus MK a tuky v krevním oběhu, pomáhá předcházet usazování plaku v artériích
- vysoká protirakovinná aktivita
- doporučení: ½ šálku borůvek denně (mražené borůvky s jogurtem, salát s ovesnými vločkami a borůvky, smoothie s proteinem)
Banány
- obsahují vlákninu (3-4g/kus), draslík (vyšší brokolice, špenát, fazole, rajčatová šťáva, dvě kiwi) = předchází hypertenzi
- banány, kořenová zelenina (mrkev, červená řepa), listová zelenina, zelí = 50-65% pokles rizika rakoviny ledvin
- konzumace banánů 4-6x týdně
- fruktooligosacharidy (topinambur, cibule, celozrnná rýže) = nejlepší potrava pro střevní bakterie (lactobacilly)
- glykemická nálož středního banánu = 12 (nízká do 10, střední 10-20, vysoká nad 20)
Avokádo
- obsahuje omega-9 (olivový olej, ořechy a makadamiový olej) = snižuje cholesterol, rozvoj rakoviny a diabetu
- beta-sisterol = snižuje cholesterol v krvi a významně chrání prostatu
- vláknina (11-17g/kus), beta-kryptoxantin
Meruňky
- karotenoid beta-kryptoxantin (ničí se teplem) = snižuje riziko rakoviny plic (30%) – artritida (41%)
- čerstvé nebo raw sušené meruňky s mandlemi
Jablka
- flavonoidquercetin = rakovina prostaty – rakovina tlustého střeva (o 43%) – rakovina plic (o 50%)
- astma (čím více jablek, tím méně astma) – hubnutí
- pektin (rozpustná vláknina) – cholesterol (snížení LDL) – diabetes (reguluje hlacinu cukru v krvi)
- bór (stavba kostí) = prevence osteoporózy (lepší vstřebávání Ca a Mg)
- doporučení: 2 bio jablka denně = RedDelicious