Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ryby a mořské plody

30. 12. 2013

Divoký aljašský losos

  • losos je nejlepší zdroj omega-3 tuků na Zemi - prospívají zdraví srdce i mozku, tlumí zánět, zlepšují krevní oběh, paměť, myšlení a kontrolu krevního cukru
  • když se lososi v divoké přírodě živí svou přirozenou stravou, výsledkem je ryba plná úžasných omega-3 tuků x lososi chovaní na farmách se krmí zrním, a tak produkují jen minimum omega-3
  • přírodní pigment astaxantinu (karotenoid) – má desetinásobnou antioxidační aktivitu oproti beta-karotenu
  • jedna 85g porce divokého lososa nám dodá přes 18g prvotřídních bílkovin, 360mg draslíku, polovinu DDD protirakovinného minerálu selenu, přes 50% DDD vitamínu B12 a 30% DDD niacinu

 Tuňák

  • vynikající zdroj bílkovin - jedna slitá konzerva lehkého tuňáka ve vodě obsahuje 42g kvalitních bílkovin na necelých 200 kalorií, přes 100% DDD niacinu, 29% DDD vitamínu B6 a 82% denní dávky vitamínu B12
  • vynikající zdroj selenu - chrání před rakovinou, konzerva obsahuje téměř 200% DDD selenu

Sardinky

  • jsou plné omega-3 tuků - významně snížují riziko kardiovaskulárních příhod
  • omega-3 pomáhají k lepší náladě, myšlení, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulínu, snižují krevní tlak a chrání před srdečními chorobami
  • denní potřebu omega-3 tuků pokryje jedna malá konzerva sardinek
  • sardinky obsahují spoustu vápníku, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď a mangan, celou sadu vitamínů B (jedna malá konzerva dodá 150% DDD vitamínu B12) a selen (58% až 75% DDD)
  • neukládají se v nich toxiny, jako je rtuť
  • kupujte sardinky ve vlastní šťávě, v tomatové šťávé nebo hořčičné omáčce
  • nekupujte sardinky v rostlinném oleji - obsahuje vysoce prozánětlivé omega-6 tuky ze silně rafinovaného oleje, jenž nám nijak neprospívá

Mušle, škeble a hřebenatky

  •  mušle - jeden z nejbohatších zdrojů železa na světě – obsahují trojnásobné množství ve srovnání s hovězími játry
  • jedna 85g porce mušlí dodá tělu neuvěřitelných 700% DDD vitamínu B12, 66% DDD železa,  271% DDD vitamínu B12 a 43% DDD protirakovinného stopového minerálu selenu
  • 85g slávek dodá tělu přes 100% DDD manganu - hraje zásadní roli v růstu, reprodukci, hojení ran, fungování mozku a ve správném metabolismu cukrů, inzulínu a cholesterolu

Ústřice

  • jeden z nejkoncentrovanějších přírodních zdrojů zinku - nezbytný pro správné fungování imunitního systému, plodnost a sexuální zdraví mužů
  • potrava pro mozek“ = pomáhají povzbudit duševní energii a zlepšovat náladu
  • bílkovina v ústřicích je bohatá na aminokyselinu zvanou tyroxin, jež se v mozku přeměňuje na neurotransmiter dopamin, který nám dodává pocit spokojenosti a energii

Bělomasé ryby (treska, platýs, halibut, oranže rouchy, treska polak, mořský okoun)

  • nízký obsah tuku a málo kalorií, extrémně bohaté na kvalitní bílkoviny (20g v jedné porci)
  • treska je bohatá na vitamíny skupiny B a na minerály, zejména na protirakovinný selen (50% DDD)

 Korýši (rak, garnát, kreveta, humr)

  • krevety jsou libové, mají vysoký obsah bílkovin i nutričních látek a chutnají skvěle
  • obsahují všech devět esenciálních aminokyselin a devět důležitých minerálů - selenu (46% DDD v 85g porci) – protirakovinného minerálu, 30% DDD vitamínu D, protirakovinného a kosti posilujícího vitamínu.
  • jsou plné astaxantinu, karotenoidu s výrazně vyššími antioxidačními účinky než beta-karoten a lutein
  • langusty a humři jsou velcí korýši - jedna 85g porce humřího masa má kolem 95 kalorií, téměř 19g kvalitního proteinu, 56% DDD protirakovinného selenu, 32% DDD zinku a menší množství dalších sedmi minerálů

Makrela

  • je štíhlá, tučná ryba a obsahuje dva typy masa – tmavé vnější maso a bílé vnitřní maso
  • má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin  a navíc není tak zatížena znečišťujícími látkami
  • jedna porce 85g makrely obsahuje 20g bílkovin, spoustu zdravého tuku (omega-3) a 50% DDD stopového minerálu selenu a obsahuje 60% DDD vitamínu B12