Ryby a mořské plody
30. 12. 2013
Divoký aljašský losos
- losos je nejlepší zdroj omega-3 tuků na Zemi - prospívají zdraví srdce i mozku, tlumí zánět, zlepšují krevní oběh, paměť, myšlení a kontrolu krevního cukru
- když se lososi v divoké přírodě živí svou přirozenou stravou, výsledkem je ryba plná úžasných omega-3 tuků x lososi chovaní na farmách se krmí zrním, a tak produkují jen minimum omega-3
- přírodní pigment astaxantinu (karotenoid) – má desetinásobnou antioxidační aktivitu oproti beta-karotenu
- jedna 85g porce divokého lososa nám dodá přes 18g prvotřídních bílkovin, 360mg draslíku, polovinu DDD protirakovinného minerálu selenu, přes 50% DDD vitamínu B12 a 30% DDD niacinu
Tuňák
- vynikající zdroj bílkovin - jedna slitá konzerva lehkého tuňáka ve vodě obsahuje 42g kvalitních bílkovin na necelých 200 kalorií, přes 100% DDD niacinu, 29% DDD vitamínu B6 a 82% denní dávky vitamínu B12
- vynikající zdroj selenu - chrání před rakovinou, konzerva obsahuje téměř 200% DDD selenu
Sardinky
- jsou plné omega-3 tuků - významně snížují riziko kardiovaskulárních příhod
- omega-3 pomáhají k lepší náladě, myšlení, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulínu, snižují krevní tlak a chrání před srdečními chorobami
- denní potřebu omega-3 tuků pokryje jedna malá konzerva sardinek
- sardinky obsahují spoustu vápníku, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď a mangan, celou sadu vitamínů B (jedna malá konzerva dodá 150% DDD vitamínu B12) a selen (58% až 75% DDD)
- neukládají se v nich toxiny, jako je rtuť
- kupujte sardinky ve vlastní šťávě, v tomatové šťávé nebo hořčičné omáčce
- nekupujte sardinky v rostlinném oleji - obsahuje vysoce prozánětlivé omega-6 tuky ze silně rafinovaného oleje, jenž nám nijak neprospívá
Mušle, škeble a hřebenatky
- mušle - jeden z nejbohatších zdrojů železa na světě – obsahují trojnásobné množství ve srovnání s hovězími játry
- jedna 85g porce mušlí dodá tělu neuvěřitelných 700% DDD vitamínu B12, 66% DDD železa, 271% DDD vitamínu B12 a 43% DDD protirakovinného stopového minerálu selenu
- 85g slávek dodá tělu přes 100% DDD manganu - hraje zásadní roli v růstu, reprodukci, hojení ran, fungování mozku a ve správném metabolismu cukrů, inzulínu a cholesterolu
Ústřice
- jeden z nejkoncentrovanějších přírodních zdrojů zinku - nezbytný pro správné fungování imunitního systému, plodnost a sexuální zdraví mužů
- „potrava pro mozek“ = pomáhají povzbudit duševní energii a zlepšovat náladu
- bílkovina v ústřicích je bohatá na aminokyselinu zvanou tyroxin, jež se v mozku přeměňuje na neurotransmiter dopamin, který nám dodává pocit spokojenosti a energii
Bělomasé ryby (treska, platýs, halibut, oranže rouchy, treska polak, mořský okoun)
- nízký obsah tuku a málo kalorií, extrémně bohaté na kvalitní bílkoviny (20g v jedné porci)
- treska je bohatá na vitamíny skupiny B a na minerály, zejména na protirakovinný selen (50% DDD)
Korýši (rak, garnát, kreveta, humr)
- krevety jsou libové, mají vysoký obsah bílkovin i nutričních látek a chutnají skvěle
- obsahují všech devět esenciálních aminokyselin a devět důležitých minerálů - selenu (46% DDD v 85g porci) – protirakovinného minerálu, 30% DDD vitamínu D, protirakovinného a kosti posilujícího vitamínu.
- jsou plné astaxantinu, karotenoidu s výrazně vyššími antioxidačními účinky než beta-karoten a lutein
- langusty a humři jsou velcí korýši - jedna 85g porce humřího masa má kolem 95 kalorií, téměř 19g kvalitního proteinu, 56% DDD protirakovinného selenu, 32% DDD zinku a menší množství dalších sedmi minerálů
Makrela
- je štíhlá, tučná ryba a obsahuje dva typy masa – tmavé vnější maso a bílé vnitřní maso
- má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a navíc není tak zatížena znečišťujícími látkami
- jedna porce 85g makrely obsahuje 20g bílkovin, spoustu zdravého tuku (omega-3) a 50% DDD stopového minerálu selenu a obsahuje 60% DDD vitamínu B12