Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sójové produkty

28. 12. 2013

Fermentovaná sója - tempeh a miso

  • tempeh obsahuje chemické látky, jako jsou isoflavony a saponiny - jsou zodpovědné za zmírňování příznaků spojených s menopauzou, za nižší riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny
  • obsahuje i saponiny, zdraví prospěšné složky zeleniny a luštěnin se silnou biologickou aktivitou a přirozeným antibiotickým působením - pomáhají chránit člověka před rakovinou tlustého střeva
  • tempeh má ořechovo-houbovou chuť a lze jej nakrájet a orestovat, hodí se i do polévek, salátů a sendvičů - kam se hodí houby, lze s úspěchem použít i tempeh
  • miso je pasta ze sójových bobů - při výrobě se k vařeným sójovým bobům přidá sůl, obilovina a fermentační činidlo zvané koji
  • ¼ šálku čistého misa obsahuje 8g sójové bílkoviny, téměř 5ug protirakovinného minerálu selenu a navíc i 144mg draslíku, 109mg fosforu a malé množství vápníku a hořčíku

 Natto

  • má vysoký obsah enzymu nattokinázy, který pomáhá zmenšovat sraženiny a předcházet jejich vzniku
  • nattokináza napomáhá udržet srážlivost ve zdravém rozmezí, navíc pokrm obsahuje i vitamín K, důležitý pro zdravé kosti
  • nedoporučuje se jíst u lidí, kteří berou léky na vysoký TK
  • natto příznivě působí na pleť díky kyselině polyglutamové - zvyšuje přirozenou hydrataci pokožky