Speciality
26. 12. 2013
Hořká čokoláda
- kakao je plné flavonoidů - pomáhají předcházet ucpávání tepen tukovými látkami v krevním řečišti
- obsahuje hořčík, který je jedním z nejdůležitějších minerálů pro zdraví srdce
- nejlepší čokoláda obsahuje minimálně 70% kakaa,kakaové máslo a cukr, je bez konzervantů (lecitin) a umělých sladidel
- doporučuje se kupovat si tu nejkvalitnější čokoládu s minimálním obsahem 60 procent kakaa, a vychutnat si 30 až 60g párkrát do týdne
Včelí pyl
- nesmírně výživná a vyvážená potravina - dokonalá přírodní potravina - plná vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a aminokyselin
- obsahuje osmnáct aminokyselin, DNA a RNA, vitamíny A, B1, B2, B6 a B12, niacin, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, vitaminy C, D, E a K, cholin, isonitol, rutin a další bioflavonoidy, vápník, hořčík, železo a zinek, deset druhů enzymů, koenzymy a mnohé další nutriční komponenty
- obsahuje stopové minerály, jako je křemík, molybden, bór a síra, navíc je to jeden z mála zdrojů vitamínu B12, který nepatří mezi maso
- může zkrátit dobu regenerace a předcházet onemocněním
- Mateří kašička
- zpomaluje stárnutí a dokáže posilovat zdraví a prodloužit život
- má vysokou nutriční hodnotu – obsahuje všechny vitamíny skupiny B, včetně vysoké koncentrace vitamínu B5, a navíc obsahuje i minerály, vitamíny A, C, D a E, osmnáct aminokyselin, enzymy a hormony
Zelené potraviny
- společný znak – chlorofyl – dodává rostlinná zelené zbarvení, slouží k přirozené očistě krve a pomáhá omezovat růst bakterií
- má přirozeně protizánětlivé účinky a vysokou nutriční hodnotu
- zásadité látky, jako je spirulína, řasy, chlorela, výrazně zvyšují odolnost organismu vůči chorobám
Mladý ječmen
- šťáva z ječmene zvyšuje odolnost, sexuální energii, jasnost myšlení a zmírňuje závislost na tom, co nám neprospívá
- zlepšuje texturu pokožky a léčí suchost spojenou se stárnutím
Šťáva z pšeničné trávy
- dokáže pročistit lymfatický systém, navrátit tělu rovnováhu, napomoci odstranění těžkých kovů z buněk a navrátit vitalitu
- 30ml šťávy obsahuje cca stejné množství vitamínů a minerálů jako přibližně kilogram zeleniny
Spirulina
- bohatá na chlorofyl, bílkoviny, beta-karoten a prospěšnou mastnou kyselinu zvanou GLA (kyselina gama-linolová)
- obsahuje pigment fykokyanin, který má antioxidační a protizánětlivé účinky
Chlorela
- má pevnou vnější buněčnou stěnu, která na sebe váže těžké kovy, pesticidy a další karcinogeny a bezpečně je odstraňuje z těla
Olivy
- vybírejte si olivy pečlivě
- nejlepší metodou pro zpracování oliv je nakládání do oleje, nálevu, vody či soli (uvedeno na obale)
- obsahují širokou škálu prospěšných rostlinných sloučenin, včetně tokoferolů, flavonoidů, anthokyaninů, sterolů a polyfenolů
- mají protizánětlivé účinky, zlepšují imunitní funkce, napomáhají prevenci poškození DNA a chrání kardiovaskulární systém
- tuk v olivách (a v olivovém oleji) je převážně tvořen mononenasycenou kyselinou olejovou, která bývá spojována s vyššími hodnotami HDL („hodného“) cholesterolu
Kysané zelí (nepasterizované)
- jedině poctivá fermentace nám umožní získat zdravotní přínosy „živých kultur“, jako je laktobacilus
- laktobacily zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, která má vliv na trávení, imunitní funkce a na absorpci a asimilaci nutričních látek
- podporují a zlepšují imunitu a dokonce dokážou potlačit H. pylori
- probiotika (živé kultury) pomáhají tlumit zánět, zlepšují trávení, mají protirakovinné účinky, dokážou zvýšit „hodný“ cholesterol a zároveň snižovat ten špatný - v přirozeně fermentovaném zelí jsou tyto bakterie zastoupeny velmi hojně
- při fermentaci zelí vznikají isothiokyanáty, které mají schopnost předcházet rakovinnému růstu (prostata)
- šálek kysaného zelí obsahuje 150% DDD vitamínu K, který je nesmírně důležitý pro zdravé kosti, a dále i slušné množství vápníku, vitamínu C, draslíku, fosforu, hořčíku a železa
- průmyslově vyráběné zelí má velmi vysoký obsah sodíku (soli) a je pasterizované, což z něj činí „mrtvou“ potravinu bez prospěšných bakterií!!!
- vyrobte si vlastní kysané zelí
Mořské řasy
- obsahují vitamíny a aminokyseliny a jsou dobrým zdrojem jódu, vápníku a železa
- mají schopnost detoxikovat a mohou napomáhat v prevenci asimilace těžkých kovů, jako je kadmium, i dalších toxinů z okolního prostředí
- dobrý zdroj protirakovinného selenu
- neupravovat tepelně - zničení nutričních látek
- obsahují 100 až 500krát více jódu než měkkýši,4x více železa než hovězí maso, vitamín A a 10x větší množství vápníku než mléko
Klíčky
- brokolicové klíčky mají třicet- až padesátkrát vyší koncentraci ochranných chemických látek než vzrostlá rostlina brokolice
- obsahují indol-3-karbinolu (protirakovinnou látku), který brzdí lidské buňky rakoviny prsu a prostaty
- vojtěškové klíčky - zdroj saponinů - „přírodní čistící prostředek“, vážou na sebe cholesterol = předcházejí jeho opětovnému vstřebávání do systému
- rakovinné buňky mají ve svých membránách více cholesterolu podobných sloučenin než normální buňky, saponiny dokážou také zasahovat do růstu a dělení rakovinných buněk
- pšeniční klíčky - obsahují spoustu vitamínu E, zinku, železa, vlákniny, hořčíku, fosforu, draslíku, thiaminu, filutů, vitamínu B6, manganu a selenu
Syrovátková bílkvina
- bílkoviny slouží jako stavební kameny pro hormony, neurotransmitery a protilátky, a navíc jsou důležité i pro silné svaly a kosti
- syrovátková bílkovina má významný stimulační efekt na imunitní systém
- glutation = „super antioxidant“ – ničí volné radikály a těsně souvisí s detoxikací karcinogenů (jedů) v těle
- syrovátková bílkovina je jedním z nejbohatších zdrojů „stavebních kamenů“, nutných pro výrobu glutationu
- izolát syrovátkového proteinu je tou nejčistší, nejkoncentrovanější a nejlepší dostupnou formou syrovátkové bílkoviny, obsahuje 90 a více procent bílkovin a jen velmi málo tuku a laktózy