Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mléčné výrobky

26. 12. 2013

Neupravené organické mléko

  • nepasterizované a nehomogenizované – skvělý zdroje bílkovin a vápníku
  • plné nutričních látek, včetně prospěšných bakterií, jako je Lactobacillus acidophilus
  • je nejlepším dostupným zdrojem vápníku
  • má vyšší obsah protirakovinné CLA (konjugované kyseliny linolové) a má vyšší obsah celého spektra vitamínů a minerálů
  • enzymy v surovém mléce jsou klíčovou složkou rekonvalescence po nemoci a dosažení a udržení pevného zdraví

Kozí mléko

  • obsahuje ve srovnání s kravským mlékem snadněji stravitelné tuky a bílkoviny - důležitá v případě jídelníčku miminek, nemocných osob a rekonvalescentů
  • má o 18% více vápníku, o 41% více hořčíku, o 22% více fosforu, o 42% více draslíku a téměř dvojnásobek vitamínu A

Jogurt (kefír)

  • naše zdraví začíná ve střevě - dochází k trávení a absorpci nutričních látek a sídlí zde velká část imunitního systému našeho těla
  • zdravé prostředí přispívá k dobrému trávení, zvyšuje imunitu, zabraňuje přemnožení kvasinek (kvasinky Candida albicans patří mezi „zlé“ bakterie) a posiluje imunitní systém
  • probiotika v jogurtu přispívají ke zdraví střev - mají zásadní význam pro udržení celkového zdraví
  • jogurt je v podstatě fermentované (kysané) mléko, patří mezi nejzdravější potraviny na světě
  • bohatý na enzymy a další živé mikroorganismy
  • probiotika (živé kultury) pomáhají tlumit zánět - zvyšují množství protilátek při infekci, zlepšují trávení a mají protirakovinné účinky
  • není jogurt jako jogurt - čím méně má jogurt ingrediencí, tím více nám prospívá
  • z nutričního hlediska je nejlepší jogurt bílý, který má jen dvě složky: živé kultury a mléko (plnotučné, polotučné či odtučněné)
  • dobrý zdroj bílkovin a skvělý zdroj vápníku a draslíku

Sýry

  • nejdůležitější je vždy zdroj - důležitá je kvalita  sýry, nikoliv druh

Sýry dělíme na čtyři hlavní kategorie podle způsobu výroby a zralosti:

  • měkké, nezralé sýry (Cottage, ricotta, Neufchätel)
  • měkké, zrající sýry, plísňové (modré sýry, Brie)
  • polotvrdé sýry (čedar, ementál)
  • tvrdé sýry (parmezán, pecorino)
  • sýry obsahují spoutu nutričních látek jako vápník, hořčík, zinek, selen a foláty, vitamíny rozpustné v tucích: A, E, K a D
  • francouzské sýry jsou bohaté na protirakovinnou mastnou kyselinu CLA - obsah CLA se pohybuje mezi 5,3 a 15,8mg/g tuku - chovají vlastní krávy na pastvinách
  • nepasterizovaný camembert je přírodním zdrojem probiotických laktobacilů, stejných ochranných bakterií, které najdeme i v jogurtu 

Máslo

 

  • máslo od volně se pasoucích, organicky chovaných krav je úžasná, zdravá potravina
  • trocha nasycených tuků nám svědčí a je nezbytnou součástí jídelníčku 
  • výborný zdroj vitamínu A - udržuje optimální funkce imunitního systému a uchováná zdravý zrak
  • obsahuje další rozpuštěné vitamíny – E, K a D
  • CLA v „dobrém“ másle pomáhá udržet štíhlou linii - bojuje s ukládáním tuku zejména v oblasti břicha x máslo, mléko a maso obilovinami krmeného skotu neobsahuje téměř žádnou CLA
  • představuje „dobrý tuk“ spolu s ořechy, vejci, rybami, kokosem, avokádem a některými oleji
  • až 30% tuku v másle je mononenasycený tuk (stejný typ jako v olivovém oleji)

Ghee

  • přepuštěné máslo, kdy z něj byly odstraněny mléčné částice
  • používá se v lékařství pro své léčebné a zdraví posilující účinky
  • je jeden z nejlepších olejů na vaření, zlepšuje vstřebávání a zvyšuje nutriční hodnotu potravin
  • nežlukne, obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s antivirovými a protirakovinnými účinky, která v těle zvyšuje hladinu protivirové chemické látky zvané interferon