Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znervózňující éčka v potravinách

27. 12. 2013

Umělé není přírodní

Zcela syntetická barviva se vyrábějí z ropy, jsou levnější a stabilnější než přírodní. Syntetická potravinářská barviva jsou jednou z příčin vzniku poruch pozornosti a hyperaktivity spojené se sníženou schopností učit se. Mouhou přispět i ke vzniku autismu. Dávají se i do souvislosti se vznikem alergických reakcí.

Alergické reakce mohou vyvolat i barviva obsažená v tabletách léků (warfarin), bohužel je najdeme i na povrchu léků, které jsou předepisovány dětem.

Umělá barviva jsou podezírána z podílu na vzniku rakoviny, protože obsahují příměsy karcinogenů z ropy. Negativně ovlivňují zárodečný a nitroděložný vývoj a narušují vývoj spermií.

Jasně modré syntetické barvivo E133 (briliantová modř) zabarvuje moč a stolici, může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce. Briliantová modř je povolena k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cereálií a pudinků. Dále se nechází v barvách na vlasy, deodorantech, zubních pastách,... Pozor si musejí dát zejména lidé citliví na aspirin.

Pozor si musíme dát i na nápadně zbarvené léky.

Coldrex Max Grip lesní ovoce obsahuje oranžovou žluť E110 a azorubin E122, průmyslově vyrobená barviva z uhelného dehtu. Kupte si raději Coldex Max grip citrón, který obsahuje přírodní barvivo kurkumin.

Wobenzym obsahuje oranž E110 a košelinovou červeň E124 (oranžová žluť, ponceau 4R, síran sodný).

Proenzi comfort (ochucené rozkousatelné tablety) obsahuje barvivo E124 košelinová červeň (ponceau 4R).

Geladrink plus višeň/pomeranč/jahoda/citrón/ananas/černý rybíz obsahuje barvivo E124 košelinovou červeň (ponceau 4R).

Konzervant benzoát sodný E211 je sůl kyseliny benzoové, v přírodě se běžně vyskytuje například v brusinkách, houbách, skořici či v hřebíčku. Pro průmyslové využití v potravinářství se však vyrábí synteticky z toluenu. Z ropných derivátů se vyrábějí i syntetická barviva do potravin. Označení přírodně identická znamená, že mají stejné složení jako barviva přírodní, jsou však vyrobena uměle v chemických továrnách.

Ochranný vliv před genotoxickým účinkem syntetických barviv mají přírodní vitamín A, C a E.