Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejzdravější potraviny

Pravdivě a objektivně o tom, co je třeba jíst a proč

 

Zdraví našeho organismu nezáleží na podílu bílkovin, tuků a sacharidů zastoupených v jídelníčku, ale ve skutečnosti na kvalitě potravin, jež konzumujeme.

Každá potravina nám dává něco jiného. Některé jsou vynikajícím zdrojem zdravých  tuků (tzn. omega-3), ale neobsahují žádný vápník. Jiné obsahují úžasnou zásobu vitamínů a minerálů, ale nenajdete v nich žádné bílkoviny. Žádná potravina vám nedodá vše.

"Kvalita potravin, které jíme, pochází z kvality potravin, jimiž se živilo naše jídlo (vztahuje se i na ovoce a zeleninu)."

                                                                                                                                                                    Jonny Bowden

Existují čtyři klíčové faktory, co zaručují zdraví prospěšnost potravin pro naše tělo.

  1. omega-3 tuky
  2. vláknina
  3. antioxidanty
  4. glykemický index

 
Tuky mají mnoho forem a každá z nich účinkuje jinak na naše zdraví. Existují nasycené tuky, kterým je lepší se vyhnout (máslo, sádlo, uzeniny, prorostlé vepřové maso). Výjimku tvoří nasycený tuk v kokosech, který je pro nás velmi zdravý. Ovšem všeho s mírou.

Trans-tuky lze považovat za metabolický jed, tzn. pokud na obale najdete ztužený nebo částečně ztužený rostlinný olej, obsahuje výrobek transnasycené tuky. Nejezte je! Vyskytují se v sušenkách, krekrách, pečivu, koblihách, hranolkách a ve většině margarínů.

Mononenasycené tuky se nacházejí v ořechách a v olivovém oleji. Jsou zdravé a prospívají našemu srdci.

Polynenasycené tuky se rozdělují na omega-6 a omega-3. Omega-6 mají pro naše zdraví jisté přínosy, avšak konzumujeme jich příliš mnoho, zatím co omega-3 tuků (lněné semínko, ryby - divoký losos) nejíme dost. Optimální zastoupení omega-6 a omega-3 ve stravě je 3:1. Omega-3 činí membrány našich buněk pružnější, tzn. že umožňují, aby serotonin a dopamin (látky "dobré nálady") se lépe dostaly do buněk, díky čemuž se cítíme šťastnější. Pomáhají zmírnit deprese. Omega-3 mají i protizánětlivý účinek. Zánět předchází každému degenerativnímu procesu v organismu od kardiovaskulátních chorob přes diabetes a obezitu až po Alzheimerovu nemoc. Samotnému zánětu se přezdívá "tichý zabiják"! Omega-3  předcházejí vzniku krevních sraženin, které mohou zapříčinit infarkt i mrtvici. Pomáhají ředit krev, podobně jako aspirin, jen bez vedlejších účinků.
LÁKNINA

Vláknina, zejména rozpustná vláknina, dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi a zpomalit vstřebávání cukrů u diabetiků a u osob trpících metabolickým syndromem. Jídelníček s vysokým podílem vlákniny zřejmě dokáže předejít rozvoji diabetu II.typu. Fazole, maliny, čisté otruby, ovesné vločky, sušené švestky, avokádo, rozinky a většina zelené zeleniny představují bohatý zdroj vlákniny, která vás zasytí a pomáhá udržet optimální tělesnou hmotnost.ANTIOXIDANTY

Antioxidanty jsou nesmírně důležité. Pomáhají nám bojovat s tzn. oxidačním stresem (volné radikály působí značné škody v těle), který je jedním z faktorů prakticky každého degenerativního onemocnění. Nedostatek antioxidantů souvisí se srdečními, nádorovými onemocněními, s očními chorobami a zhoršováním paměti. GLYKEMICKÝ INDEX

Glykemický index je údaj, popisující, do jaké míry daná potravina (obsahující sacharidy/cukry) zvyšuje hladinu cukru v krvi. Konzumace jídel s nízkým glykemickým indexem zaručí pozitivní přínos pro naše zdraví. Jezte méně potravin, jež se rychle v těle mění na cukry (všechny zpracované uhlohydráty/cukry). HOLESTEROL

Spousta lidí si neuvědomuje, že většinu cholesterolu si naše tělo samo vyrábí v játrech. Pokud budete přijímat více cholesteroluz ve stravě, tělo si jej vyrobí méně. Pokud jeho příjem omezíte, játra si jej vyrobí více. Cholesterol potřebujete, bez něj by jste zemřeli. Vejce představuje jednu z nejdokonalejších potravin z přírody. Cholesterol ve vejcích má minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Vejce obsahuje celou řadu dalších látek, které jsou pro nás zdravé - bílkoviny, polynenasycené tuky, kyselinu listovou a další vitamíny  skupiny B.

JEZTE SKUTEČNÉ JÍDLO

Opravdové jídlo, tzn. co nejméně zpracované, představuje hotovou lékárničku nutričních látek, fytochemických látek, enzymů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, protizánětlivých látek a zdravých tuků, a může vás udržet naživu a s pevným zdravím i po devadesátce.

 

Příspěvky

Sladidla

26. 12. 2013

Existují dvě sladidla, finální melasa a surový nefiltrovaný med (za studena lisovaný), které patří na seznam nejzdravějších potravin na světě.

 

Oleje a tuky

26. 12. 2013

Nejzákladnější informace o tucích a olejích:

  • určité množství nasyceného tuku nám svědčí (máslo, ghee)
  • omega-3 (rybí maso, rybí tuk, lněný olej) jsou pro nás velmi, velmi prospěšné
  • mononenasycené tuky /olivv olej) nám prospívají
  • omega-6 nám svědčí ve vyvážených (obvykle malých) množstvích a ze zdrojů, které nebyly rafinovány a zpracovány až k smrti
  • opakovaně používané (přepalované) rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, sójový, kukuřičný) jsou velmi, velmi škodlivé
  • trans-tuky (margaríny) jsou metabolické jedy, přijatelné množství v jídelníčku je NULA